Lynæs, Mark moderne spørgsmål følgesvend: Global opvarmning Shasta Gaughen Greenhaven tryk

Synspunkt

Næppe nogen indser det, men debatten om klimaændringer er overstået. Forskere verden over har nu tjent en uangribelig kroppen af beviser til støtte for konklusionen at en opvarmning af vores planet-forårsaget primært af drivhusgasemissioner fra afbrænding af fossile brændstoffer-er på vej.

Klima “skeptikere”, en rag-tag flok af olie og kul industrien frontmen, pensioneret professorer og semi-sindssyge obsessives, svindende bandet er nu i defensiven. Selv om navne som Fred Singer, Philip Stott og Bjørn Lomborg stadig vises fra tid til anden i den populære presse [i England] og i de Forenede Stater, deres synspunkter er bemærkelsesværdige ved deres fravær fra den ekspert litteratur.

I mellemtiden verden som vi en gang vidste, at det begynder at trævle. Skiltene er overalt, selv i Storbritannien. Horse chestnut, eg og Ask træer kommer i bladet mere end en uge tidligere end to årtier siden. Vækstsæsonen nu varer næsten hele året rundt: i 2000 var der kun 39 officielle dage om vinteren.

Destruktive vinteren oversvømmelser er en del af denne opvarmning tendens, mens i lavlandet England sne er blevet en saga blot. Hvor jeg bor i Oxford, seks ud af sidste ti vintre har været helt snowless-noget, der skete kun to gange i hele 30-årige periode mellem 1960 og 1990. Satsen for opvarmning er nu blevet så hurtig, at det er svarer til din have, flytter sydpå ved 20 meter hver eneste dag.

Ændre på fem kontinenter

I andre dele af verden er er tegn på global opvarmning mere dramatisk. … Forske i en bog om emnet, har jeg oplevet store klima-drevet ændringer på fem kontinenter, ændringer, der forlader millioner hjemløse, subsistensløse og andre i fare.

I Alaska tilbragte jeg en uge i den Eskimo landsby Shishmaref på statens remote vestlige kyst, blot 70 miles fra den østlige kyst af Rusland. Mens midnatssolen skinnede udenfor, lyttede jeg som village elder, Clifford Weyiouanna, fortalte mig, hvordan det hav, som bruges til at fryse i oktober, var nu isfri indtil jul. Og selv når havisen er i sidste ende en, forklarede han, det er så tynd, at det er farligt at gå og jage på. De skiftende årstider også påvirker dyrenes: sæler og hvalrosser-stadig afgørende elementer af Eskimo kost-er overfører tidligere og er næsten umuligt at fange. Hele landsbyen fanget kun en hvalros [i 2002] efter dækker tusindvis af miles af båd.

Shishmaref lever i evig frygt. De klipper, hvor 600-stærk Fællesskabet sidder optøning, og i løbet af sidst store storm 50 fødder af jorden var tabt natten over. Mennesker kæmpede 90 km/h vinde for at redde deres huse fra bryder bølgerne.

Jeg stod på shoreline [i 2002] med Robert Iyatunguk, koordinator af Shishmaref Erosion koalition, kigger op på et hus venstre hængende over clifftop. “Vinden bliver stærkere, vandet bliver højere, og Deter mærkbar for alle i byen,” fortalte han mig. “Det lige slags skræmmer dig inde i din krop og gør du spekulerer på, præcis hvornår den store ene kommer til at ramme.” I juli 2002 beboerne stemt til at opgive site helt-en smal barrier island, der har været løbende besat af Eskimoerne i århundreder- og flytte andetsteds.

I Fairbanks, Alaskas vigtigste by i indre taler alle om opvarmning. Lederen af det hostel hvor jeg boede, en ivrig jæger, fortalte mig, hvordan ænder havde været svømning på floden i December (det er meningen for at fryse i efteråret), hvor bjørne var blevet så forveksles de vidste ikke, om du vil ligge i hi eller holde sig vågen, og denne vinter temperaturer, som bruges til at styrtdykke til 40 grader under nul, nu rørt næppe 25 nedenfor.

Rundt omkring byen er vejene buckling og huse sagging som permafrost nedenunder dem smelter. I et hus, ombordværende, en rengøringsdame og hendes datter, viste mig, at gå på tværs af køkkenet betød går op ad bakke (huset vippe sidelæns) og hvordan hylder måtte være afbalanceres med stumper af træ til at stoppe alt fra falder ud. Andre boliger er blevet forladt. Nye er bygget på justerbare pæle.

Tørke i Kina

Forskere har længe forudsagde, at global opvarmning vil føre nogle steder til intens oversvømmelser og tørke. Da jeg besøgte Kina i April [2002], blev landets nordlige provinser grebet af den værste tørke i mere end et århundrede. Hele søer havde tørret op, og mange steder klitterne fremme på tværs i landmændenes Marker.

Lakeside landsby i Gansu provinsen, lige ved den gamle Silk Road, blev opgivet efter vandet tørret op-bortset fra en kvinde, der bor i ruinerne med et par høns og en ko for virksomheden. “Jo jeg er ensom!” råbte hun til min ret ufølsom spørgsmål. “Kan du forestille dig hvor kedeligt dette liv er? Jeg kan ikke flytte; Jeg kan gøre noget. Jeg har ingen familie, ingen venner og ingen penge.” Hun var plaget af minderne om hvordan det engang havde været, når naboer havde chattet og byttede historier sent ind om aftenen, før stedet blev en spøgelsesby.

Minutter efter jeg havde forladt, blæste en støv storm. Disse storme får hyppigere, og endda Beijing er nu ramt flere gange hvert forår. Under et tidligere besøg i en fjern landsby i østlige Indre Mongoliet, ikke langt fra ruinerne af Kubla Khan sagnomspundne Xanadu, oplevede jeg en endnu stærkere storm. Dag blev til nat som en blizzard af sand og støv skurede mudder-mursten bygninger. Jeg cowered inde i et hus med en mongolsk bondefamilie, deling risvin og lytte til historier om hvordan de havde græs en gang dyrkes talje-high på de omkringliggende sletter. Nu er jorden lidt mere end tørre ørken, takket være vedvarende tørke og overgræsning. Stormen rasede i timer. Hvornår det lettede i den sene eftermiddag og solen dukkede igen, landsbyen hanekyllinger galede, tænker at morgen kom tidligt.

Truede vandforsyninger

Tørken i nordvestlige Kina er dels forårsaget af faldende afstrømning fra nærliggende bjerge, som på grund af de stigende temperaturer er nu udjævnet med mindre sne og is end før. Glacier svind er et fænomen, der gentages på tværs af verdens bjergkæder, og jeg også så det på første hånd i Peru, stående svimmel med højdesyge i høj Andesbjergene 5.200 meters kapital, Lima, hvor en af de vigtigste vand-forsyning gletsjere har reduceret med mere end en kilometer i løbet af det sidste århundrede.

En senior manager i Limas vand myndighed fortalte mig senere hvordan smeltende is er nu en kritisk trussel mod fremtidige ferskvand forsyninger: denne by af syv millioner er verdens næststørste ørken Metropol efter Cairo, og bjergene leverer alle dens vand gennem kystnære floder, der hældes ned fra felterne is langt ovenfor. Det er den sne, der holde floderne kører hele året runde-once gletschere er borte, floderne vil flyde kun i de våde sæson. Det samme problem plager det indiske subkontinent: overvældende afhængig af de mægtige Ganges, Indus og Brahmaputra floder, der løber fra Himalaya, hundredvis af millioner af mennesker vil lide mangel på vand som deres kilde gletsjere

tilbagegang i det kommende århundrede.

Medmindre alternativ vandforsyning kan være sikret, Lima vil være venstre affolket, dens mennesker spredt som

miljøflygtninge. Dette er en kategori allerede kendte for beboerne i Tuvalu, en gruppe af ni koral atoller i Stillehavet. Tuvalu, Kiribati, Maldiverne og mange andre ø-nationer, har gjort dens plight velkendt at verdenssamfundet, og en evakuering plan-shifting 75 mennesker hvert år til New Zealand-er allerede undervejs.

Jeg så på første hånd hvor øerne er allerede ramt af stigende vandstanden, padle i knædybt floodwaters under [2002] foråret tidevand, der nedsænkes meget af Funafutis og næsten omgivet landingsbanen. Senere samme aften landets første efter uafhængigheden premierminister, Toaripi Lauti, fortalte mig om hans stød ved at finde sin egen bestand af pulaka (en rodfrugt som taro, dyrket i sunkne Gruber) dør fra saltvand indtrængen. Han mindede om, hvordan alle havde vækket en morgen et par år tidligere at finde, at en af Småøerne på atollens rand var forsvundet fra horisonten, vasket af bølger, dens kokospalmer smadret og ødelagt af den stigende hav.

Stoppe klimakatastrofe

Men svær belastningerne udfoldelsen klimaændringer synes, de er-lignende kanariefuglen i kul minen-bare den første hvisker om holocaust, der ligger forude, hvis ikke der gøres noget for at reducere drivhusgasserne gas emission. Forskere møde under banneret af Kina Mellemstatslige Panel om klimaændringer (IPCC) har forudsagt en opvarmning under [21] tallet alene på op til seks grader Celsius, som ville tage jorden i farlige ukendte vande. [I juni 2003] rapporterede forskere ved Forenede Kongeriges Hadley Centre, at opvarmning kunne være endnu større på grund af kompleksiteten af kulstofkredsløbet.

IPCCS værste prognose af seks grader kunne bevise næsten ufattelig katastrofale. Det tog kun seks grader af opvarmning for at pifte den ende-Perm masseudryddelse 251 millioner år siden, den værste krise nogensinde at ramme liv på jorden, som har ført til dødsfald på 95 procent af alle arter levende på tidspunktet.

Hvis menneskeheden er at undgå en lignende skæbne, skal globale drivhusgasemissioner bringes ned til mellem 60 og 80 pct. under aktuelle niveauer-netop modsatte af emissioner prognoser for nylig produceret af det Internationale Energiagentur. En god begyndelse ville være ratificering og hurtig gennemførelse af Kyoto-protokollen, som bør være erstattede efter følgende årti af modellens “sammentrækning og konvergens” foreslået af den globale Commons Institute i London, tildeling af lig pr. person emissionsrettigheder blandt alle verdens nationer.

I mellemtiden, et netværk af kampagner grupper i øjeblikket mobiliserer under banneret af “Ingen nye olie”, krævende en stopper for udforskning og udvikling af nye fossile reserver, på det grundlag, at nuværende reserver alene omfatter nok olie, kul og gas aldeles at destabilisere verdens klima. Søge efter mere er lige så ulogisk som den er ødsel.

Undgå farlige klimaændringer og andre store miljøkriser skal blive den centrale organiserende princip omkring hvilke samfund udvikle sig. Alle tegn er at få i magt er klar over det-mindst af alle den nuværende amerikanske regering, som har forpligtet sig til en politik af hensynsløse destruktivitet, med kontrol og udnyttelse af olie leverer et centralt tema.

Vi må opgive den gamle tankegang, der kræver en olie-baserede økonomi, ikke blot fordi det gnister krige og terrorisme, men fordi fremtiden for livet på jorden afhænger efterlod det.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.